Съвети

Безспорни предимства от топлоизолация
 

  • За да се радвате на живота

Приятен комфорт и здравословен климат в помещението. Тези две неща превръщат Вашата къща в уютен дом. Най-голям принос за това има перфектната топлоизолация. Защото само с нея ще можете да постигнете оптимална температура през цялата година, да се чувствате защитени и доволни.

  • Сигурност във времето

Топлоизолационната система обгръща Вашия дом като предпазна обвивка. Външните стени са защитени от въздействията на атмосферните влияния. Тя свежда до минимум предизвиканите от температурните разлики напрежения и така предотвратява образувание на пукнатини.

  • „Дрехата“, която Ви стои добре

Както дрехата е важна за един човек, така и за всяка сграда трябва да има подходяща система/ Дали ще бъде за еднофамилна къща или за висока сграда, топлоизолационната система трябва да бъде съобразена с основата, върху която се полага и съществуващите строителни разпоредби.

  • Минимум разходи за енергия

Ако редуцирате разходите за отопление през студените дни и почти забравите за климатиците през лятото, Вие вече сте спестили двойно. Посредством термично саниране Вие бихте могли да намалите с повече от 50% разходите си за енергия.. Ако започнете ново строителство, имате шанса да построите пасивна къща или така с близка до нулевата потребност от енергия. Така средствата, които ще Ви бъдат необходими за бъдещата експлоатация, ще бъде сведени до минимум.

  • Спестявате от средства за строителство

Спестяването започва още проекта. Ако сте предвидили зид в комбинация с топлоизолационна система и целта Ви е да постигнете разумни топлоизолационни показатели, Вие вече сте спестили средства в сравнение с обичайния монолитен метод на строеж, а през целия си живот ще плащате ниски сметки за енергия.

                                                 

Какви могат да бъдат изолациите, от какво са направени и колко дебели трябва да са те.

 

 


Какво е XPS или Екструдиран пенополистирол?
 
  Това е полистирен, получен по друга технология. При втвърдяването на екструдирани япенополистирол се получава хомогенна пяна с микроскопични затворени въздушни джобчета. Това го прави непропусклив за вода и водни пари. Той има близък коефициент на топлопроводимост до този на EPS , само че е два пъти по-скъп.

Какво е EPS или Стереопор?

  Спецификата на формуването (експандирането) на пяната води до образуването на множество малки затворени сферички, плътно подредени една до друга.
С неговата плътност от 15-18 кг., той е много добре решение за максимално добри резултати. Има частично преминаване на газове и пари през нея.  Стереопора е най-често използвания материал за фасадни топлоизолации.

Какво е Neopor?

  Neopor е експандиран пенополистирол с добавени графитни частици, които увеличават изолационните му качества. Има сребрист цвят. Няй-много намира приложение при сгради, при които целта е намаляване на дебелината на изолация, с цел запазване на вида на фасадата.

У нас има един приет стандарт за дебелина на топлоизолацията. При саниране на стара сграда се използва фасаден EPS с дебелина 50 мм. За саниране на жилища с южно изложение, както и за такива с малка площ (с големи прозорци) да се използват плочи от EPS с дебелина 50 – 80 мм, а за големи стени (калкани) и особено за такива със северно изложение да се използват плочи с дебелина 80 – 100 мм. А при саниране на самостоятелна къща, или жилище от кооперация е препоръчително да се използват плочи с дебелина над 100 мм.
 

6 неверни  твърдения за топлоизолациите


  Вредна ли е топлоизолацията? Предизвиква ли тя заболявания? Скъпа и не нужна ли е тя за нас? Спестяваме ли с нея енергия за отопление? Мухлясват ли санираните жилища?
  Клиентите си задават много такива въпроси, по отношение на топлоизолациите.  Така те стават несигурни с избора за саниране на жилищата си. Изтъкват аргументи които не са професионално защитени. Ние ще се опитаме да ви докажем обратното на тези твърдения.

  Твърдени 1: „След саниране на жилището, стените не могат вече да дишат“.Дишането на стените се основава на процеса „дифузия на водните пари“. Обема на преминаващите пари не е много значителен, за тях важна роля играе площта на външните стени. Така една модерна, добре положена топлоизолация, спомага за отвеждането на водните пари и държи помещението сухо и топло.

  Твърдение 2: „Санираните сгради, след време започват да плесенясват“.Когато не е изолирана една стена, зимата тя е много по студена. Така влажния въздух се охлажда бързо и не може да задържи цялото количество пари. Тези пари се отлагат, като конденз по стени. Една добре изолирана сграда, ще задържи топла стената от вътре и ще намали риска от плесенясване.

  Твърдение 3: „Мухлясването на външните стени, се дължи на топлоизолацията“.Няколко са причините, които допринасят за мухлясване на външните стени. Някои от тях са, разположението на самата сграда, спрямо четирите посоки на света и незащитените от пръскаща вода елементи на сградата. Също така е факт, че външния слой мазилка е по-студен, за това при валежи и конденз, съхненето се осъществява по-бавно. Решение за това е, бързосъхнещи мазилки, които пречат да се развие плесен.

  Твърдение 4: „Не трябва да се уплътняват, толкова къщите“.Напротив, колкото по уплътнено е едно жилище, толкова по-добре. През неуплътнените части изтича топлина, така помещението се охлажда и не може да задържи парите във въздуха. Така във фугите се образува плесен. Проветряването трябва да се осъществи, чрез вентилационна система или през прозорците.

  Твърдение 5: „При санираните жилища, се увеличава опасността от пожар“.Тук важен фактор е правилното поставяне на топлоизолацията и от какъв материал ще е тя. Има незапалими топлоизолации, има и по-леснозапалими топлоизолации. При леснозапалимите, през определено разстояние се полагат ивици от минерална вата. Това намалява риска от разпространяване на огъня по фасадата.

  Твърдение 6: „Изолацията не се амортизира в срок“.Инвестицията в изолацията се изплаща, особено при по-лошо първоначално състояние на сградата. Необходимо е винаги да се прави консултация за енергоспестяващите мероприятия според конкретния случай и изолацията да се изпълни правилно от квалифицирани специалисти. Трябва да се вземат под внимание и възможностите за финансова субсидия и условията, при която такава може да бъде отпусната.
 

Дограмата - важен фактор за топлоизолацията


  Проветряването на помещенията става, или през прозорците или с вентилационна система. Всички знаме, че през дограмата се губи много повече топлина, от колкото през стените. При старите дограми се получават течове, заради тяхната конструкция, и слабо уплътнение. За това при избора ни на дограма, трябва да търсим надеждна защита и устойчивост на студ. Но дори и това си има своите минуси. При никакво пропускане на въздух, се нарушава въздухообмена в помещенията с дограма, и така получаваме конденз.

  Важно е ежедневно да има проветряване в помещенията с дограма. За това са измислени, само вентилационните системи посредством камерите на профилите през канали.
  Важен фактор също е, колко е осветено помещението. Сега е модерно да се изграждат жилища, в които преобладават остъклените части а не фасадните стени. В такива помещения, трябва да се съобрази  вида на стъклото, да е с високо съпротивление на топлопредаване. К-стъклото е добро решение за такива помещения. То има специална сребърна промазка, която подпомага стъклото да пропуска в помещението слънчева светлина. Така топлинните загуби са намалени с 30%.
 

Фактори за които трябва да следим при саниране
 

  Най-важния фактор, за който трябва да следим, когато решим да санираме жилището си, това е именно качеството на материалите, с които ще се осъществи то.
  Ако ползваме некачествена лепилна смес, мазилката може да се напука. На пазара има много лепилни смеси с полимерни влакна, за подобряване качествата на мазилката и нейната трайност.
  Да следим за слагането на армираща решетка. При липсата на армираща решетка, трайността на мазилката е много по-кратка. Напуква се, рони се и пада на големи плочи.
  Друг важен фактор са прикрепващите дюбели. Те трябва да са с подходяща дължина, според дебелината на топлоизолацията и определен вид, според вида на стената, била тя тухла, газобетон или панел.
  Стената не трябва да се оставя на теракол. Естествено не е нужно да купувате, много скъпи полимерни мазилки, но е добре да има нещо. Евтино решение са силиконовите бой – те са изключително евтини и лесни за поддръжка.

 

 

Всички права запазени Пласт Маркет ООД.
Топлоизолации © 2019